Arjen helppous, hyvät palvelut ja ihmiset tekevät kodin

 

 

Paluumuuttajat Miia ja Riku Jämsä sanovat, että tämän päivän Haapajärvi on uudistunut heidän lapsuudestaan niin täysin, että kenen tahansa, joka ei ole hetkeen paikkakunnalla käynyt, kannattaisi tulla katsomaan.  

- Haapajärvi on mennyt eteenpäin ja uudistunut aidosti, Suunnittelutoimisto Laakean yrittäjä Miia Jämsä sanoo. 

Yksi syy tähän on pariskunnan mielestä se, että Haapajärvellä on yrittäjyyteen positiivisesti suhtautuva ilmapiiri niin kaupungin kuin asukkaidenkin taholta. Haapajärviset todella ylläpitävät oman paikkakuntansa palveluita käyttämällä niitä ja suosimalla paikallista. 

Palvelut ovatkin uudistuneet ja tulleet kattavammaksi. Peruspalvelut ovat kunnossa ja vapaa-ajan palvelutkin hyvin monipuoliset. Lapsiperheelle on tärkeää myös, että ruoka- ja päivittäistavarakaupat ovat laadukkaat ja lähellä. Näin on Haapajärvellä.  

- Kaikki tarpeellinen niin ostosten kuin palveluidenkin osalta löytyy kyllä omalta paikkakunnalta, eikä mitään tarvitse lähteä hakemaan kovin kaukaa, kun lähialue tarjoaa loput, Miia miettii. 

Silloin, kun Jämsät kaipaavat vähän isomman kaupungin vilskettä, on parin tunnin ajomatkan päässä useampiakin vaihtoehtoja ja miniloman voi valita vaikkapa Oulun, Kuopion, Jyväskylän tai Kokkolan välillä. 

Jämsät muuttivat keväällä 2011 takaisin Haapajärvelle asuttuaan vuoden Ranskassa. Sitä ennen pari asui vuodet 2005-2010 Kouvolassa. Muualla asuessa etäisyyden käsite muuttui.  

- Ranskassa ei ollut kavereita, eikä sukua lähellä. Se sai ajattelemaan sitä, mikä asuinpaikassa on oikeasti tärkeätä. Sukulaiset ja ystävät vetivät Haapajärvelle. Myös asumisen ja elinkustannusten edullisuus verrattuna Etelä-Suomen hintatasoon houkutti, muistelee pariskunta. 

Okko-pojan syntymän jälkeen läheisten merkitys on vain kasvanut.  

- Paikkakunta muodostuu ihmisistä. Olisi tosi iso kynnys lähteä täältä, Miia sanoo.

Haapajärven paras valtti perheelle on arjen helppous

Läheisten ihmisten läsnäolon lisäksi työn mielekkyys on Miia ja Rikulle tärkeää. Muotoilijaksi ammattikorkeakoulussa opiskellut Miia löysi itselleen mielekkään ammatillisen polun pitkäaikaisen harrastuksen, työharjoittelun ja yrittäjä-koulutuksen kautta. Oman yrityksen hän perusti vuonna 2012.  

Riku kipusi metsuriksi valmistumisen jälkeen metsäkoneen rattiin ja oli saanut kokea työssä ulkomaankokemuksia myöten paljon. Pariskunnan Haapajärvelle muuton jälkeen Riku teki vielä vähän aikaa reissuhommia, mutta sitten Rikulle tupsahti tilaisuus kokeilla jotakin uutta. Nyt Haapajärvisessä yrityksessä, Tiivillä ikkunamyyjänä, työskennellessään Riku nauttii työn luovuudesta ja vapaudesta. 

- Pidän siitä, että voi suunnitella oman työnsä. Myyntityö itsessään on mielenkiintoista.  

Asiakaskuntaa ei riitä pelkästään Haapajärveltä, joten Miia ja Riku tekevät työtään laajemmalla alueella. Se ei kuitenkaan kumpaakaan haittaa. Tieyhteydet ovat hyvät ja vaikka välimatkaa olisikin, matkat taittuvat paljon sujuvammin kuin pääkaupunkiseudun ruuhkassa. 

Pari vuotta sitten Jämsät löysivät vielä unelmatalonkin. Kaunis, estetiikan ja toimivuuden päälle ymmärtävää paria miellyttävä talo ulkosaunoineen ja jokivarsimaisemineen aivan keskustan palveluiden tuntumassa on nyt perheen rakas koti. 

Keskustan vilkkaus kodin läheisyydessä ei haittaa Jämsän perhettä ollenkaan. Katujen uusiminen ja rantapolku ovat luoneet paljon viihtyisyyttä keskustaan. 

- Koko Haapajärven katukuva on muuttunut positiivisemmaksi. Uudet rakennukset tekevät sen, että asuinympäristö tuntuu miellyttävältä.