Näyttelyt

Päättyy

Tapahtumapaikka

Isokatu 20

Järjestäjä

Saimi Rintala
Kokemuksia, Saimi Kaarina Rintalan taidenäyttely

Piirrustuksia ja maalauksia

16.11. - 30.11.2022, Isokatu 20

ma-pe 12 - 18, la- su 12 -16

 

Elämästä surun ja sairauden peilissä

Olen kokenut neljän vuoden sisällä aikuisen tyttäreni poismenon ja oman rintasyöpäni hoitoineen. Tyttäreni ei selvinnyt edenneestä syöpäsairaudesta, mikä oli minulle äitinä lohduton kokemus. Olen muistellut häntä piirtämällä hänen lelujaan ja kuvaamalla häntä eri-ikäisenä ja eri elämänvaiheissa. Piirtäminen vaatii keskittymistä, ja sitä kautta pystyin pääsemään hänen lähelleen ja tuntemaan hänen läsnäolonsa.

Piirtäessäni kuvia tyttärestäni tein myös pieniä omakuvia, joita varten tutkin kasvojani tarkemmin kuin normaalisti. Huomasin vanhentuneeni nopeasti. Myöhemmin huomasin rinnassani kyhmyn, joka osoittautui syöväksi. Olisinko ilman kiinnostusta omakuviin huomannut kyhmyä ajoissa?

Seurasi tutkimusten ja hoitojen raskas aika, joka kohdallani tuotti hyvän lopputuloksen. Suhtauduin hoitoihin positiivisesti ja otin ne - jos mahdollista - levon kannalta. Huolimatta siitä, että annoin itselleni luvan levätä, taiteilija minussa työskenteli edelleen. Kuvasin piirtäen luontoa omakuvien rinnalla. Piirtäminen oli osa paranemisprosessiani. Mitä koen juuri sillä hetkellä, kun omakuva on tekeillä? Miten hoidot - sytostaatit, säde- ja pistoshoidot - vaikuttavat ja miten kehoni reagoi niihin? Ilmassa oli toivoa ja epätoivoa.

 

Nyt on näyttelyn aika.

Saimi Kaarina Rintala

| Haapajärven kirjasto
| Haapajärven kirjasto
| Rauhala
| Kaupungintalo - Seurakuntakodin ja Kirjaston alue - Kauppakatu - Stolle