Teatteri

Päättyy

Tapahtumapaikka

Haapajärven kulttuurisali

Järjestäjä

Haapajärven kulttuuripalvelut
Unis da mierol - Karjalaispojan kasvukertomus

TIMOI MUNNE: UNIS DA MIEROL

Unis da mierol - karjalaispojan kasvukertomus (Unissa ja vierailla mailla) on ainutlaatuinen, ensimmäinen Suomessa tehty karjalankielinen teatterimonologi. Karjalan kielestä huolimatta esitys on myös suomenkielisille täysin ymmärrettävissä.

Syksyllä 2021 ensi-iltansa saanut Unis da mierol on saanut kiittävän ja tunteikkaan vastaanoton. ”Monilla katsojilla tunteet ovat nousseet vahvasti pintaan. Se on ollut myös minulle tunteita herättävää. Ymmärrän vastuuni, kun liikuttelen herkkiä tunteita. Palaute on kuitenkin ollut sellaista, että voimakkaiden tunteiden avulla esitys hoivaa ja lääkitsee. Sen, minkä se rikkoo, se myös eheyttää, Timoi Munne toteaa.

Unis da mierol on vahva ja puhutteleva esitys suuren menetyksen kokeneesta Santeri-pojasta. Vaikeuksista huolimatta hän kantaa sisällään uskon siementä, joka kantaa läpi vastoinkäymisten. Monologi perustuu historiallisiin tositapahtumiin.

Vuonna 1939 talvisodan alkaessa Suojärven Hyrsylänmutkan asukkaat jäivät Neuvostoliiton hyökkäyksen myötä puna-armeijan miehittämiksi. Talvella heidät siirrettiin Petroskoin lähelle Interposolkan leirille siviilisotavangeiksi. Rauhan tultua he joutuvat odottamaan vielä toukokuun lopulle ennen kuin heidät palautettiin Suomeen. Vuoden 1944 jälkeen Hyrsylään ei enää ollut asiaa. Karjalaisten oli aloitettava uusi elämä, uusilla elinpaikoilla, uusissa olosuhteissa. Oma kieli, usko, elämäntapa ja identiteetti joutuivat koetukselle.

Esityksen liput tulevat helmikuussa myyntiin Haapajärven kirjastoon. Seuraa ilmoittelua.

| Haapajärvi
| Haapajärven tori
Torstai
| Haapajärven kirjasto
| Haapajärven ravirata
Kauppakatu 19, 85800 Haapajärvi