Näyttelyt

Päättyy

Tapahtumapaikka

Haapajärven kirjasto

Järjestäjä

Haapajärven kulttuuripalvelut
Jussi Valtakari - Tyypit

Oulun aluetaidemuseon kiertonäyttely 2019-2020

Haapajärven kirjastossa 5.3 – 31.3.2020. KIRJASTO ON SULJETTU! Näyttely on lasin läpi nähtävänä kirjaston tuulikaapissa ja ikkunalla.

Kuvanveistäjä Jussi Valtakari (s. 1955, Lauritsala) asuu ja työskentelee Taivalkoskella, jonne hän päätyi Lahden ja Limingan taidekoulujen kautta. Oulun aluetaidemuseon kiertonäyttely esittelee Valtakarin uusia pienveistoksia, jossa räväkkä pop-taide yhdistyy kansanperinteeseen. Valtakarilla on hämmästyttävä taito saada pienimpiinkin veistoksiinsa kasvojen ilmeitä, joista hahmojen tunnetilat välittyvät katosojalle.

Taiteilijan mukaan hänen puufiguurinsa ovat yleishahmoja, jotka sisältävät persoonallisia piirteitä. Hahmojen pienuus vaatii katsojaa tulemaan lähelle, sillä yksityiskohtia ei erota kauempaa. Läheltä katsottuna hahmo saattaa katsoa takaisin. Katsoja voi arvuutella veistoshahmojen taustatarinoita: kuka hän on, mitä hän tekee ja mistä hän tulee? Parhaimmillaan hahmot käyvät keskenään dialogia. Taiteilija on sanonut, että hän käsittelee erilaisia median välittämiä maailmantapahtumia pienhahmojen ja pienen Taivalkosken asukkaan perspektiivistä.

Teosnimillä on oma tärkeä osuutensa Valtakarin työskentelyssä. Ne ovat usein sanaleikkejä ja nimet saavat kaksoismerkityksiä. Vaikka näyttelyissä päällimmäisenä saattaa tulla vastaan vino huumori, saavat veistosten aiheet toisinaan poliittisia ulottuvuuksia. Työttömyys, virastojen palvelut, vanhusten hoito, syrjintä, heikompien kohtelu ja ikärasismi ovat taiteilijan usein käsittelemiä teemoja.

Valtakari aloitti puunveiston seuraillessaan pienen poikansa kulkua pihaympäristössä ja ajatteli tekevänsä aikansa kuluksi kevyitä puhdetöitä. Pienten puuveistosten tekemisessä on jotain terapeuttista. Se on leppoisaa puuhastelua, johon yhdistyy rauhoittuminen ja sisälle päin kääntyvä, mietiskelevä toiminta. Taiteilija arvelee, että ennen älypuhelimia ja tabletteja saman keskittyneen, käsillä näpräämisen korvasi monella suomalaisella puukko ja puupalikka.

Jussi Valtakari on pitänyt lukuisia näyttelyitä Suomessa ja Euroopassa. Hänen teoksiaan löytyy Valtion sekä useiden taidemuseoiden kokoelmista, kuten Helsingin, Oulun, Lahden, Imatran ja Lappeenrannan kaupunkien kokoelmista.

Näyttely on siirretty kirjaston tuulikaappiin ja ikkunalle. Näyttelyyn voi tutustua ikkunan läpi. Teosluettelo löytyy ikkunasta. Kirjasto on toistaiseksi suljettu.

| Haapajärvi
| Haapajärven kirjasto
| Siiponkosken kylä- ja jokikeskus
Torstai, Perjantai, Lauantai, Sunnuntai
| Ronkaalan ranta ja pesäpallokenttä