Näyttelyt

Päättyy

Tapahtumapaikka

Haapajärven kirjasto

Järjestäjä

Haapajärven kulttuuripalvelut
Lännen tarinoita, Paavo Ahosen maalauksia kirjastossa

 

PAAVO AHONEN – Lännen tarinoita

maalauksia

Haapajärven kirjastossa lokakuun ajan

 

Paavo Ahonen (s.1955 Pudasjärvi) on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut kuvataiteilija. Nyt eläkkeellä oleva entinen kuvataide-opettaja on vaikuttanut monen Pudasjärveltä lähtöisin olevan taiteilijan uravalintaan Tapani Kokosta ja Janne Räisäseen.

Ahosen maalausten aiheena ovat olleet yhteiskunta, luonto ja kulttuuri yleisesti. Uusissa, tänä vuonna valmistuneissa maalauksissaan Ahonen on hypännyt sarjakuvien maailmaan. Pää-aiheena ovat Pohjois-Amerikan intiaanit ja heidän karu kohtalonsa.  Ahonen on tutkinut jo pitkään intiaaneihin liittyvää kirjallisuutta. Intiaaniteema on puheenvuoro alkuperäiskansojen puolesta. Intiaanit olivat oman aikansa pakolaisia. Ahonen käsittelee ajankohtaista aihetta kiinnostavasta näkökulmasta.

Ahonen kertoo kiinnostuksensa intiaanikulttuuriin heränneen jo varhain: ”Nuorena luin kirjan Haudatkaa sydämenne Wounded Kneehen, joka muutti käsitystäni sarjakuvien ja elokuvien välittämästä intiaanikuvasta. Intiaanit yrittivät taistella ylivoimaista maahantunkeutujaa vastaan. Sama toistuu niin monen alkuperäiskulttuurin kohdalla.”

Intiaanit elivät luonnon kanssa sopusoinnussa. Myös Ahonen on varsinainen luontoihminen. Hän kalastaa, metsästää ja marjastaa. ”En voisi kuvitellakaan asuvani keskustassa”, metsän keskellä tauluja maalaava Ahonen kommentoi. Näyttelyn maalaukset ovat saaneet vaikutteita Pohjois-Amerikan intiaaneja kuvanneen Edward S. Curtisin valokuvista. Curtis dokumentoi intiaaneja ja heidän elintapojaan 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Curtis sai nähdä kuinka uljas ja ainutlaatuinen kansa vähitellen vaipui rappioon sen elinehtojen kadottua.

Ahonen haluaa haastaa itsensä taiteilijana yhä uudelleen. ”Koskaan ei voi ajatella, että tekisi niin kuin ihmiset tykkäisivät. Parempi tehdä kuten itse haluaa”. Taiteilija kommentoi uusien Tex Willer -tyyppisten sarjakuvamaalausten olevan paluuta pikkupoikavaiheeseen, jolloin lännensarjakuvia tuli luettua ahkerasti. Paavo Ahosella on oma galleria Pudasjärven Petäjäkankaalla.  Hän maalaa myös tilausmuotokuvia.

| Haapajärvi
| Haapajärven kirjasto
| Siiponkosken kylä- ja jokikeskus
Torstai, Perjantai, Lauantai, Sunnuntai
| Ronkaalan ranta ja pesäpallokenttä