Siirry sisältöön

”Lyriikan tuntematon sotilas”

Lasse Heikkilä: Balladi Ihantalasta

Näyttämöversion ohjannut: Jussi Myllymäki, Esiintyjät: Lausuntataiteilija Jouko Heikkinen & Olli Varonen, sello

Yleisöesitys Haapajärven Kulttuurisalissa, Kauppakatu 19, sunnuntaina 19.11.2017 klo 19:00

Balladi Ihantalasta on keskeisimpiin 1950-luvun suomalaisiin modernisteihin kuuluvan Lasse Heikkilän (1925 -1961) runoteos Tali-Ihantalan taisteluista. Runoilija osallistui itse kyseisiin taisteluihin panssarintorjuntamiehenä. Teoksen löysi Heikkilän elämäkerran kirjoittaja dosentti Osmo Pekonen ja se julkaistiin postuumisti 1999. Kokoelma on ainut Suomen jatkosotaa käsittelevä runoteos.

Esityksessä runoilija kulkee sankarihaudalta toiselle ja kuulee 20 kaatuneen toverinsa puheet. Tässä Myllymäen ohjaamassa versiossa runoilijaa edustaa alter egona Luutnantti Isola, joka omassa puheessaan kertoo kaatuneensa ”suolle, kallojen päälle”: Heikkilän suvussa kiersi aikanaan sitkeä huhu, että runoilija olisi kompastunut taistelutilanteessa ja tällä tavoin täpärästi välttänyt todellisen ”kaatumisen”. Tätä ulkokirjallista tietoa on siis esityksen dramaturgiassa käytetty hyväksi. Henkisestihän runoilija todella jäi rintamalle, mikä tulee ilmi monissa teoksen runoissa.

Vaikka teos onkin ”monologi”, se on samalla myös lausujan ja sellistin välistä dialogia. Sellomusiikki on peräisin J.S. Bachin soolosellosarjoista. Musiikkivalinnoista on vastannut Olli Varonen.

Esitys on osa Suomi100 -juhlavuoden ohjelmaa.